Praktijk
News Roadmap Square 2023 Casus In gesprek met Schoups News Livegang Hybrid Library News Oplossen en voorkomen security issues News Nieuwe SSO-koppeling News Hybrid Library News De krachtige basis van een bibliotheeksysteem News Square Roadmap 2023 Team Collega uitgelicht: Mitch de Peffer Casus Efficienter uitleenproces dankzij de selfcheck-app News Wat zijn SLA-rapportages en waarom sturen wij deze uit? Casus Boeken zijn eenvoudig en snel vindbaar en je hebt ze altijd bij de hand News Hybride Bibliotheek Team Collega uitgelicht: Marjo Caessens Support Customer Care Support Alert bedrijfsprocessen News Terugblik productsessie XPOSI Support Nieuwe helpdeskprocedure News Collega aan het woord: Ruud Limbeck Support Aanpassen BIBIScode Square ISO Nieuws Square XPOSI en nieuwe Rechtsorde Portaal Support Schakelaars in LMS Square Square gaat verhuizen Support Ontdubbelen in Excel Casus ‘Zoeken naar de juiste informatie is ook een skill’ Support Tijdschriften inboeken en mailen Casus ‘Je kunt gewoon gebruik van ons maken, ook al zijn we er niet altijd’ Partner Interview Rechtsorde en Square mbt XPOSI Support Lijsten genereren ipv exporteren Roadmap Volgende stap op de Roadmap Support Toelichting SLA Casus ‘De catalogus is één centraal vertrekpunt voor iedere zoekopdracht’ Tips & Tricks Verplaatsen van persoonsgegevens Nieuws Terugkoppeling klantsessies Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 2 Casus ‘Mag ik het ook digitaal?’ Security Datalek in het nieuws Tips & Tricks Bepaal in BIBIS LMS zelf de velden per exemplaartype Nieuws De XPOSI SHOP is live! Casus Nieuws van buiten naar binnen halen Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 1 Tips & Tricks Heb zelf de controle op wat wel en niet gedeeld wordt! Nieuws XPOSI Boeken beschikbaar via Rechtsorde Portaal Casus "Één juridisch kenniscentrum voor onze leden" Praktijk SLA in de praktijk Tips & Tricks Geavanceerd zoeken in XPOSI Nieuws Boeken bestellen in XPOSI Shop Nieuws Gestandaardiseerde SLA voor alle klanten Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd

Square
Roadmap 2023

Nog even en dan zitten we weer aan tafel met vrienden, familie en een berg oliebollen. Het jaar is voorbijgevlogen en er is veel gebeurd bij Square. Zo zijn er niet alleen mooie ontwikkelingen geweest bij bestaande projecten, er zijn ook nieuwe ideeën ontstaan waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. Marjo Caessens – van Spyk neemt je in vogelvlucht mee langs de grote projecten van afgelopen jaar en werpt een blik op 2023.

2022
Hét project van dit jaar moet wel de upgrade van BIBIS en XPOSI zijn. “Ons team heeft hard gewerkt aan de Hybrid Library, een omgeving waarin zowel de fysieke als digitale bibliotheek OPC zijn samengevoegd”, vertelt Marjo. “Met de Hybrid Library gaan we mee met de tijd én de markt. Daarnaast is ook de search engine functionaliteit verbeterd.” Dit houdt in dat het mogelijk wordt om uitgebreid te zoeken in XPOSI, omdat BIBIS en XPOSI dezelfde search engine gebruiken. De eerste groep trouwe gebruikers mag het programma als eerste uitproberen. Marjo: “Dat is altijd een spannend moment, maar samen maken we Hybrid Library nóg beter.”

Naast het ontwikkelen van de Hybrid Library, is er dit jaar ook ingezet op het realiseren van de klantcommitments. Klanten worden aan de voorkant betrekken bij de ontwikkelprocessen, om zo de services van Square zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeften van de gebruikers. Daarnaast is ISO ook opnieuw gecertificeerd.

2023
Voor volgend jaar staan er nog meer vernieuwingen op de planning. Zo wordt de SSO-koppeling opgefrist, waardoor gebruikers een gepersonaliseerde inlog en werkomgeving krijgen. “Momenteel kunnen gebruikers al inloggen in een gepersonaliseerde werkomgeving met een eigen inlog”, legt Marjo uit. “De vernieuwde koppeling voldoet aan de laatste securityrichtlijnen, waardoor het mogelijk wordt om ook gepersonaliseerde koppelingen toe te voegen. Denk hierbij aan het toewijzen van rollen, zoals admin of gebruiker.”

Ook het aanleveren van boeken via XPOSI wordt medio 2023 vereenvoudigd voor uitgevers en ook de meta beschrijvingen van de e-books wordt verder verrijkt. Marjo: “We krijgen namelijk veel te horen dat de huidige meta omschrijvingen niet altijd volledig genoeg zijn. Dit gaan we in samenwerking met de bibliotheek van de Praktizijns-Sociëteit aanpakken.

Ook wordt er in het nieuwe jaar verder geïnvesteerd in het verbeteren van apps. Marjo neemt als voorbeeld de SelfCheck app. “We horen dat er behoefte is aan een Franstalige versie van apps en dat er qua gebruiksvriendelijkheid ook nog winst te behalen valt”, vertelt Marjo. “Allemaal goede feedback die we willen toepassen. Het is goed om via de gebruiker te horen wat beter kan.”

2024
Maken we een nog grotere sprong naar voren, dan belanden we in 2024. Marjo: “We willen heel graag artificial intelligence (AI) inzetten in onze producten. Samen met klanten hebben we al gekeken naar de behoeften hiervoor en op welke manier Square deze kan vervullen. De komende jaren willen we nog meer informatie verzamelen om zo vervolgstappen te zetten.”