Praktijk
News Roadmap Square 2023 Casus In gesprek met Schoups News Livegang Hybrid Library News Oplossen en voorkomen security issues News Nieuwe SSO-koppeling News Hybrid Library News De krachtige basis van een bibliotheeksysteem News Square Roadmap 2023 Team Collega uitgelicht: Mitch de Peffer Casus Efficienter uitleenproces dankzij de selfcheck-app News Wat zijn SLA-rapportages en waarom sturen wij deze uit? Casus Boeken zijn eenvoudig en snel vindbaar en je hebt ze altijd bij de hand News Hybride Bibliotheek Team Collega uitgelicht: Marjo Caessens Support Customer Care Support Alert bedrijfsprocessen News Terugblik productsessie XPOSI Support Nieuwe helpdeskprocedure News Collega aan het woord: Ruud Limbeck Support Aanpassen BIBIScode Square ISO Nieuws Square XPOSI en nieuwe Rechtsorde Portaal Support Schakelaars in LMS Square Square gaat verhuizen Support Ontdubbelen in Excel Casus ‘Zoeken naar de juiste informatie is ook een skill’ Support Tijdschriften inboeken en mailen Casus ‘Je kunt gewoon gebruik van ons maken, ook al zijn we er niet altijd’ Partner Interview Rechtsorde en Square mbt XPOSI Support Lijsten genereren ipv exporteren Roadmap Volgende stap op de Roadmap Support Toelichting SLA Casus ‘De catalogus is één centraal vertrekpunt voor iedere zoekopdracht’ Tips & Tricks Verplaatsen van persoonsgegevens Nieuws Terugkoppeling klantsessies Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 2 Casus ‘Mag ik het ook digitaal?’ Security Datalek in het nieuws Tips & Tricks Bepaal in BIBIS LMS zelf de velden per exemplaartype Nieuws De XPOSI SHOP is live! Casus Nieuws van buiten naar binnen halen Tips & Tricks Het werken met Excel icm BIBIS-data - Deel 1 Tips & Tricks Heb zelf de controle op wat wel en niet gedeeld wordt! Nieuws XPOSI Boeken beschikbaar via Rechtsorde Portaal Casus "Één juridisch kenniscentrum voor onze leden" Praktijk SLA in de praktijk Tips & Tricks Geavanceerd zoeken in XPOSI Nieuws Boeken bestellen in XPOSI Shop Nieuws Gestandaardiseerde SLA voor alle klanten Nieuws Square Information Solutions uit Roermond treedt toe tot Total Specific Solutions Nieuws Houthoff Buruma bibliotheek gekoppeld aan Jongbloed.nl Casus De digitale bibliotheek van Van Doorne Nieuws Paris en Den Hollander sluiten aan bij XPOSI Digital Library Nieuws Square ISO 9001 en 27001 gecertificeerd

‘De catalogus is één centraal vertrekpunt voor iedere zoekopdracht’

Fleur de Jaeger is werkzaam bij Loyens & Loeff in Brussel (België) als informatie manager. Zij beheren hun bibliotheek en stellen deze beschikbaar aan hun gebruikers middels BIBIS. Daarnaast is Fleur ook betrokken in België als voorzitter van de Sectie Wetenschappelijke en Documentaire Informatie van de VVBAD.

Welke diensten gebruiken jullie?

We gebruiken BIBIS als ons bibliotheek beheersysteem en daaraan hebben we de OPAC gekoppeld als catalogus. Sinds een tweetal jaren hebben we BIBIS uitgebreid met de Zelfuitleenmodule in samenwerking met ekz Benelux. Voor de eindgebruikers is het mogelijk om zelf een boek of ingebonden tijdschrift te lenen via de uitleenkiosk, tegelijkertijd wordt ook de beveiliging van het boek afgehaald.

Via de catalogus bieden we onze fysieke boeken en tijdschriften natuurlijk aan. Daarnaast focussen we dat al onze informatie beschikbaar is via BIBIS, externe en interne informatie. Zo focussen we ook op digitale content. Veel juridische boeken worden in België op platformen aangeboden. Wij zorgen dat ook deze boeken via BIBIS zichtbaar zijn als online boek. Hier is dan geen fysiek exemplaar aan gekoppeld maar een link naar het platform of gescand boek. Ook presentaties, PDF’s, video’s en webinars stellen we beschikbaar via BIBIS. Ook interne informatie die door ons wordt gemaakt is via deze manier voor iedereen beschikbaar. We bieden één plaats aan waar mensen kunnen zoeken naar alle informatie. Op deze manier is de catalogus hét vertrekpunt voor alle interne en externe informatie in één centrale zoekplaats.

Met de uitleenkiosk maken we het mogelijk voor de gebruikers om zelf hun boeken te lenen zonder hulp van een collega of mij. De boeken en ingebonden tijdschriften zijn voorzien van een RFID chip. De uitleenkiosk herkent het boek en de lener zodat deze met elkaar gelinkt worden, tegelijkertijd wordt de beveiliging van het boek gehaald. Ligt een boek op het bureau van een collega en willen ze het aan iemand anders overdragen, dan wordt gebruik gemaakt van de Selfcheck app. Op deze manier weten we bij wie het boek is. Doorlenen hoeft niet meer in de fysieke bibliotheek maar gewoon via een telefoon.

We hebben één centrale bibliotheek met thematische ordening. Door ook digitale informatie te ontsluiten hebben we in één klap de traditionele en online bibliotheek onder onze hoede. Twee wekelijks delen we via onze nieuwsbrief de aanwinsten om proactief mensen binnen de organisatie te informeren.

Afbeelding van de bibliotheek

Hoe ervaren jullie gebruikers jullie oplossing?

Wij vinden de OPAC heel duidelijk voor onze eindgebruiker. We vinden het belangrijk om het voor de gebruiker eenvoudig te houden, dus gebruiksvriendelijkheid staat hoog op ons lijstje. We merken dat bij onze collega’s de zoek skills niet aanwezig zijn. Wij als informatiespecialisten hebben het doel om de zoek skills te triggeren zodat de advocaten goed gaan zoeken. Wij voegen goede informatie toe zodat de informatie makkelijk te vinden is. Nieuwe medewerkers krijgen een training als ze bij ons komen en dan komt ook BIBIS aanbod. We leggen uit hoe het zoeken werkt; persoonlijk vind ik de filter opties heel handig. Ook het uitlenen via de uitleenkiosk en doorlenen via de Selfcheck app komt aanbod. Als ze het doorhebben hoe simpel het is, ervaren ze het als heel handig en zijn ze gelukkig. Soms is er onduidelijkheid bij een gebruiker over de vindplaats, daar kunnen we hen dan mee op weg helpen.

Als gebruiker van het beheerssysteem met een bibliotheek wetenschappelijke achtergrond, vind ik het belangrijk dat de bibliografische gegevens goed ingevuld kunnen worden en dit lukt perfect. We kunnen de verschillende materiaal soorten die we hebben toevoegen en ook voor ons is het gebruiksvriendelijk. Publicaties die enkel online worden uitgebracht kunnen we ook op een uniforme manier aan BIBIS toevoegen en aanbieden. Omdat in onze OPAC ook zichtbaar is of een boek wel of niet uitgeleend is, kunnen we eenvoudig controleren of het inleveren ook goed wordt uitgevoerd door onze collega’s.

Waarom hebben jullie voor Square gekozen?

Naast Brussel maakt ook het Nederlandse kantoor gebruik van de oplossingen bij Square. Destijds is gezamenlijk voor BIBIS gekozen. Dus BIBIS was al binnen de organisatie toen ik er kwam. Voor ons is het belangrijk dat de wensen blijven overeenkomen met wat Square aanbiedt. Door het meedenken wordt altijd een oplossing gevonden.

Wat zijn jullie toekomstwensen?

We vinden het belangrijk dat de oplossingen gebruiksvriendelijk en eenvoudig blijven voor de gebruikers. De catalogus moet centraal blijven staan als vetrekpunt naar iedere zoekopdracht. We wensen dat de goede samenwerking met Square zal blijven bestaan. Zo kunnen we aangeven wat wij verwachten wat noodzakelijk is en Square kan nieuwe aanpassingen terugkoppelen. Daarnaast willen we meer en meer inspelen op het digitale aspect. We gaan XPOSI bekijken hoe we rechtstreeks online werken kunnen aankopen en toevoegen.

Benieuwd naar BIBIS en/of XPOSI? Neem contact met ons op voor een demo.